Početna - Sve vesti

Stigao iOS 5

Apple je novi iOS predstavio početkom juna, a od sada će postati dostupan korisnicima poslednje dve generacije iPod Toucha, iPada 1 i 2 i iPhonea 3GS, 4 i 4S.

Među najbitnijim novitetima koje ova platforma sa sobom donosi su notifikacije, iMessage, servis za razmenu poruka između iOS korisnika, unapređeni podsetnik, dublja integracija sa Twitterom, opcija Newsstand, unapređenja funkcije kamere, opcija tabova u browseru i druge (ukupno ih je oko dvesta).

Zajedno sa novim iOS-om korisnicima je danas dostupan i novi iTunes, verzija 10.5, kao i iCloud prostor za skladištenje podataka koje zatim mogu biti automatski plasirane na sve uređaje.
Najneobičnija iPhone aplikacija do sada

Već smo naviknuti da svakodnevno izlaze najneobičnije aplikacije na iPhone, ali poslednja je sigurno pomerila granice.

Zahvaljujući novoj aplikaciji pod nazivom Melon Meter za samo dva dolara moći ćete da saznate da li je li vaša lubenica spremna za rezanje. Naime, nakon što upalite aplikaciju i kucnete par puta po voću, vaš iPhone će vam javiti da li je lubenica zrela ili ne. Verovali ili ne proces se odvija u nekoliko koraka.

U prvom birate veličinu lubenice jer uređaj detektuje zvukove samo na onim srednje ili velike veličine. Zatim iPhone postavite okomite u odnosu na lubenicu i to tako da mikrofon bude po sredini, ali morate paziti da vam ruka ne dodiruje lubenicu. Zatim morate početi da lupkate po njoj u ujednačenom ritmu sve dok vam aplikacija ne kaže da je dosta.

Takođe, u tom trenutku možete biti sigurni da će sve oči u prodavnici biti uprte samo u vas. I to je to, prijatno!
Na Google Plus uskoro stižu i igre

Google Plus još je korak bliže Facebook-u, što dokazuje i novo obaveštenje iz kompanije kako se uvode igre na Google Plus.

Iako su se svi više manje nadali kako Google neće uvesti igre da ne postane novi Facebook, te nade pale su u vodu jer Google uvodi igre na svoj servis.

Ali za razliku od Facebook-a, oni koji ne žele da imaju posla sa igrama neće ih ni imati, odnosno neće dobijati obaveštenja oko igara ili pozive da se priključe istima. “Igre na Google+ su tamo ukoliko ih želite, a ukloniće se ukoliko ih ne želite.” – izjavili su iz kompanije.

Novo dugme sa igrama pojaviće se na mestu gde su krugovi, profil, home i ostali odmah na vrhu. “Želimo da uvedemo novi nivo i bogatije deljenje u realnom životu na webu. ” - nadodaju iz kompanije.

Neke od igra koje su već lansirane za Google Plus su: Angry Birds, Bejeweled Blitz, Bubble Island, City of Wonder, Collapse! Blast, Crime City, Diamond Dash, Dragon Age Legends, Dragons of Atlantis, Edge World, Flood-It!, Monster World, Sudoku, Wild Ones, Zombie Lane, Zynga Poker.

Google ističe kako će igre polako biti dostupne korisnicima i kako stižu uskoro.


Facebook 1.6.3 za Android

Vidljivo je da Facebook konstantno radi na ispravkama bugova i poboljšanju performansi svoje Android aplikacije.

U ovoj nadogradnji (verzija 1.6.3) ispravljen je bug koji je uzrokovao nestajanje rođendana i problem rušenja aplikacije u izvesnim situacijama, a kao novost dolazi donekle izmenjn dizajn polja za upis statusa.

Ukoliko niste dobili obaveštenje o nadogradnji idite u Android Market i aplikaciju nadogradite ručno.
Samsung Galaxy XCover – otporan na vodu i prašinu

Samsung je predstavio još jedan pametni telefon iz Galaxy serije - Xcover koji je namenjen korisnicima “aktivnog životnog stila” kojima je potreban zaštićen telefon koji će izdržati kišu, prašinu i padove sa visine.

Ovaj Samsung-ov telefon ima 3,65 inčni ekran, radi na 800MHz procesoru i ima 3 MP kameru, a radi će na poslednjoj verziji Google-ovog operativnog sistema Android - 2.3 Gingerbread. Iako nema previše memorije za skladištenje podataka - samo 150MB, sa ovim se telefonom isporučuje i memorijska kartica kapaciteta 2GB, što će zadovoljiti korisnike skromnih multimedijalnih zahteva, dok će ostali morati da kupe karticu većeg kapaciteta.

Na tržištu će konkurisati Motorolinom modelu Defy koji se pokazao izuzetno uspešnim i koji ima veći ekran, ali i stariju verziju Android-a u odnosu na Samsung-ov telefon. Takođe, za očekivati je da će Samsung Galaxy Xcover biti cenom pristupačan tako da bi se lako mogao naći u džepu mnogih avanturista.

Samsung Galaxy XCover u Nemačkoj će biti dostupan u oktobru, dok o ceni za sada nema informacija.
Samsung najavio 2 GHz dual-core procesor za 2012. godinu

Ove godine pojavili su se prvi dual-core procesori u mobilnim telefonima. Led je probio LG Optimus 2X, a za njim je usledilo još nekoliko modela.

Isto kao i kod kompjutera, i u svetu mobilnih tehnologija stalno se teži novim i većim brzinama i performansama. Samsung već radi na povećanju snage dual-core procesora na 2 gigaherca.

Ova korejska kompanija, kako je izjavio neimenovani izvor iz same kompanije, “planira da objavi pametni mobilni telefon sa 2 GHz dual core procesororom tokom 2012. godine“.

Ovo će svakako biti dobro za krajnje korisnike zbog bržeg multitaskinga (rad sa više programa istovremeno), veće brzine učitavanja programa i svega ostalog.

Nedavno je objavljen prvi Samungov mobilni telefon sa dva procesorska jezgra, o kome smo i mi pisali, Samsung Galaxy S II, a već je u planu brži procesorski čip.

Ako kompanija Nvidia ostane pri svom planu, trebalo bi da do decembra ove godine prvi put vidimo i procesore sa 4 jezgra u mobilnim telefonima. Da li će se Samsung možda ipak odlučiti za ove procesore, ili za najavljeni dual-core, ostaje nam da vidimo.